Doorgroeien

Het leer-werktraject is speciaal voor mensen die willen doorstromen naar een opleiding, betaalde baan of vrijwilligerswerk.

Samen met jou kijken we naar wie je bent, wat je zou willen en wat daar voor nodig is. We kiezen een aantal werkdoelen waar we (eerst) aan gaan werken en maken hiervoor een plan. Hiermee ga je aan de slag tijdens het begeleid werk en soms ook thuis.

Nieuwe stappen zetten gaat vaak met vallen-en-opstaan. We vinden het daarom erg belangrijk dat je veerkracht opbouwt en zoveel mogelijk handvatten krijgt om uitdagingen aan te kunnen.

Tijdens het begeleid werk oefen je de praktische dingen die je wilt leren, maar is er vooral ook veel aandacht voor het leren omgaan met de situaties die je tegenkomt. Je spreekt regelmatig met je coach of persoonlijk begeleider over wat goed gaat, en hoe je nog verder kunt ontwikkelen.Jouw traject

Wat je leert is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw wensen, situatie, talenten en valkuilen.

We kunnen je bijv ondersteunen met:

  • Onderzoeken wat je leuk vindt en waar je goed in bent
  • Een inschatting maken van valkuilen waar je tegenaan kunt lopen en deze met je oefenen. (bijv. onzekerheid, perfectionisme, lage energie of regels)
  • Oefenen met schoolvaardigheden, zoals planning, huiswerk, hulp inschakelen.
  • Helpen zoeken naar passend vrijwilligerswerk of een opleiding.
  • Ondersteunen met het maken van sollicitatiebrieven of schoolinschrijving.
  • Stage lopen bij Pyriet voor bepaalde studies.

Elk traject is dus anders.
Wat wel hetzelfde is, zijn de 3 fases die we volgen.
Fase 1:

Kennismaken & plan maken
In de eerste periode leren we elkaar kennen. Dit doen we door gesprekken, maar vooral ook doordat je meewerkt bij het begeleid werk. Zo kun je kennismaken met de mensen, het werk dat we doen en onze werkwijze.

Na ongeveer 4 tot 6 weken ga je met je persoonlijk begeleider aan de slag om te kijken naar wat je wensen en valkuilen zijn, en op welke manier je jouw doelen kunt bereiken. Soms zal je een coach krijgen die je helpt met een specifiek doel.


Fase 2:

Werken aan doelen
We kiezen een aantal (eerste) doelen waar we mee aan de slag gaan. Hier gaan we tijdens het begeleid werk in de praktijk mee aan de slag. Soms zijn er dingen waar je ook thuis mee aan de slag zult gaan.

Je bespreekt regelmatig met je persoonlijk begeleider of coach hoe het gaat. Je kunt dan je vragen stellen en dingen bespreken waar je tegen aanloopt.
Samen zoeken we dan naar oplossingen of handvatten om er mee om te gaan. We praten hier eerlijk en open met je over, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Als een doel is behaald gaan we door naar een volgend doel, totdat je klaar bent om door te stromen.


Fase 3:

Doorstromen
Als je er aan toe bent, ondersteunen we je bij de vervolgstappen.

Je bespreekt met je coach of persoonlijk begeleider welke stappen daar voor nodig zijn en bij welke stappen je graag ondersteuning zou willen.

We kunnen je bijvoorbeeld ondersteunen bij:

  • Zoeken naar passend vrijwilligerswerk
  • Inschrijven op een passende opleiding
  • Stageplek vinden, of stage lopen bij Pyriet
  • Coachen bij het solliciteren

Als dat lukt, willen we graag regelmatig contact met je houden, zodat je het kunt bespreken als je ergens tegenaan loopt en er niet alleen voor staat.